Van 2007 tot 2012 heeft Karel Buijn vormgeving in samenwerking met Donald Janssen Ontwerpers gewerkt aan de herinrichting van het Stadhuis Museum Zierikzee.
In het centrum Zierikzee staat het oude stadhuis. De oudste delen stammen uit uit de 14e eeuw en ze werd in etappes rond 1550 en 1778 afgebouwd. Het is een complex geheel van ruimtes, gangen en trappen.
Het volledige gebouw is tussen 2008 en 2011 zowel van buiten als van binnen compleet gerestaureerd, waarbij DJO en KBV vanaf het begin betrokken waren als adviseurs voor het museale deel.
Centraal in het museum staat de geschiedenis van de stad Zierikzee en het eiland Schouwen-Duiveland. In een lange, verduisterde zaal met grote vitrines wordt dit verhaal verteld aan de hand van de topstukken uit de collectie.
De enorme vitrines met in onregelmatige hoeken geplaatst en super-ontspiegeld glas zijn geklimatiseerd en met de modernste ledtechniek verlicht, wat voor een sfeervol geheel zorgt.
De collectie is op een transparante manier in de vitrines gelegd of gehangen, met glasplaten, dun staaldraad en speciaal op maat gemaakte steunen. Zo zijn er ca. 30 maatwerk steunen uit aluminium vervaardigd voor antieke scheepsmodellen. De oude, houten steunen zijn ingetekend, digitaal gemaakt en aangepast. Vervolgens zijn de gemaakte computertekeningen gebruikt om de nieuwe steunen te maken met waterstraalsnijden.
Op de begane grond verbeelden twee ‘scenery’-opstellingen met levensechte figuren en attributen de Vleeshal (slagerij) en de Waag op hun oorspronkelijke plek, zoals het eruit zag in de middeleeuwen. Interactieve touchscreens geven extra uitleg over de functies en geschiedenis van de ruimtes. Figuren en attributen zijn gemaakt door Gerry Embleton van het Zwitserse TimeMachine.
Meerdere stijlkamers, zoals de Thesauriërzaal, Vertreckkamer en trouwzaal zijn gerestaureerd met nieuw gekozen kleuren en aangevuld met moderne, uniek voor het museum ontworpen vitrines.
Op verschillende plekken kan de bezoeker collectiestukken nauw bestuderen via interactieve touchscreens. Zo zijn 6 stuks antieke houten bouwmodellen met een 2 meter groot draaiplateau rondom gefotografeerd. De foto’s zijn bewerkt en verwerkt in een applicatie, zodanig dat de bezoeker rondom het object kan kijken, kan inzoomen op details, bruggen en sluizen open en dicht kan laten gaan, etc. Tevens is nadere informatie te lezen over de objecten en de stadsbouwmeester.
klik en sleep over de brug! [pano file=”http://www.buijn.com/zierikzee/brug_openen/openen.html”]
Een andere touchscreen toont het interieur van een maquette uit 1848 met meerdere panorama’s. Ook hiervoor is de fotografie door KBV gedaan en uitgewerkt.
Ook de overige ruimtes, zoals entree met balie, café en de monumentale zolder zijn volledig onderhanden genomen en voorzien van museale inrichting; meubels, vitrines, grafiek, geanimeerde wandprojecties, etc.
geopend: 2012
opdrachtgever: Stadhuis Museum Zierikzee
in samenwerking met: Donald Janssen Ontwerpers, Heijmerink Wagemakers, Glascom, Bruns BV, TimeMachine, Moetwil & Van Dijk, Ben Smit, Rothuizen van Doorn Architecten, Grontmij
werkzaamheden: ruimtelijk, grafisch, 3D, AV, fotografie
oppervlakte: ruim 1000m² museaal, ca. 2000m² overig
soort: permanent
Copyright © 2017 Karel Buijn vormgeving