Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord

  • By buijn
  • Comments are off

« 1 van 2 »

In 2010 heeft Karel Buijn vormgeving samen met Donald Janssen Ontwerpers een concept ontwikkelt voor een nieuwe inrichting. Karel Buijn vormgeving heeft dit concept uitgewerkt tot een multimediaal ontwerp.

De oude inrichting van het museum was statisch en weinig uitnodigend. Het nieuwe ontwerp moest verrassend en divers worden. Hiertoe zijn allerlei verschillende middelen ingezet, zoals omgevingsgeluid, geur, een interactief spel, filmbeelden een een lange, golvende fotowand als een decor achter de rijtuigen.

Als bezoeker wordt je verwelkomd door een fraaie koets met vier ingespannen paarden waarin mensen in 19de eeuwse kleding lijken te zitten. Ze kijken je aan, lokken je de tentoonstelling in en geven een korte introductie op de tentoonstelling.

De ‘reis’ die je als bezoeker maakt gaat van de borg (Nienoord) naar het familiehuis in de stad. De rijtuigen zijn divers en staan speels opgesteld in de ruimte. Een 71 meter lange meanderende wand verdeeld de ruimte en vormt een sfeervol decor met oude foto’s van landschappen, dorpen, rijtuigen en mensen langs de route.

Vier grote zuilen langs de buitenwand van de ruimte geven nadere informatie en verdieping, met tekst, beeld, stereokijkers en filmbeelden.

Aan het einde van de ruimte, op het midden van de tentoonstelling is een smidse nagebouwd waar een Phaeton wordt gerepareerd. Hier wordt informatie gegeven over allerlei technische zaken via een filmvertoning en de diverse gereedschappen die in de ruimte te zien zijn.

Hiernaast staat een echt rijtuig waar de bezoeker op mag klimmen. Je merkt hoe wiebelig de koets is, ruikt het paard en de leren tuigage en ziet voor je een grote projectie van een paard dat voor het rijtuig is ingespannen. Door de (echte) teugel te pakken en een rukje te geven gaat het paard lopen en voel je het rijtuig hobbelen. Het doel is om een route door de tuin van het borg zo snel mogelijk af te leggen. De borg en tuin met ophaalbrug en stallen zijn minutieus nagebouwd in een 3D omgeving. Hoe beter de route gevolgd wordt, des te harder rijdt het paard en gaat de koets harder schudden!

geopend: 2013

opdrachtgever: Nationaal Rijtuig Museum Nienoord

in samenwerking met: Donald Janssen Ontwerpers, Heijmerink|Wagemakers, Kiss the Frog, Museumhuis Groningen

werkzaamheden: ruimtelijk, grafisch, 3D, bouwbegeleiding

oppervlakte: 520m²

Soort: permanent