Regionaal Archeologisch Museum Maaseik

  • By buijn
  • Comments are off

« van 3 »

Van 2006 tot 2009 heeft Karel Buijn vormgeving in samenwerking met Donald Janssen Ontwerpers gewerkt aan de herinrichting van het Regional Archeologsch Museum.

 

In het hartje van het middeleeuwse centrum van Maaseik ligt het Regionaal Archeologisch Museum. Wanneer de bezoeker via een originele 17e eeuwse deuromlijsting het museum binnenstapt staat hij oog in oog met een unieke collectie die tot de verbeelding spreekt. Het leven van de mens in en rond Maaseik wordt er chronologisch voorgesteld vanaf de steentijd tot en met het postmiddeleeuws tijdperk.

Het gebouw bestaat uit meerdere aparte ruimten die door een lange, meanderende grafische wand toot een geheel worden gesmeed. De wand bevat grote sfeerbeelden, passend bij de diverse periodes, leesteksten, stripverhalen, informatieve filmpjes en 19 vitrines. Door subtiel kleurgebruik worden de diverse thema’s en periodes onderscheiden. De vloeiende opstelling verwijst tevens naar de Maasrivier die al eeuwen een centrale rol heeft gespeeld in het economisch leven van de Maaseikenaar.

Vier ‘scenery’-opstellingen met levensechte figuren en omgeving verbeelden het leven in de steentijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

De vroege steentijd scenery toont jager-verzamelaars in hun landschap en de manier waarop ze jaagden, aten en leefden. Voor de late steentijd is een hut op volledig oorspronkelijke manier nagebouwd. Zonder moderne gereedschappen en met authentieke materialen, zoals leem en riet. In de hut zitten een moeder en dochter bij een vuurtje te koken. Op de achtergrond kijkt een geit naar binnen. Alle gebruiksvoorwerpen en zelfs het soort geit is zorgvuldig onderzocht en uitgekozen. Figuren en attributen zijn gemaakt door Gerry Embleton van het Zwitserse TimeMachine.

Een grote Romein leunt tevreden tegen de wand en toont zijn mooie uitrusting. Hier is de mogelijkheid tot verkleden en een foto maken met de soldaat.

Als laatste scenery is een middeleeuwse non te zien die een boek schrijft met een ganzenveer, zoals dit ging voordat de boekdrukkunst bestond. Zowel kleding, perkament las de meubels zijn bestudeerd en kloppen met de periode.

Ook jongeren worden er niet vergeten. Tijdens hun museumbezoek worden ze geprikkeld via digitale/elektronische media en begeleidende stripfiguurtjes, getekend door Teun Berserik. Daarnaast kunnen ze ook op interactieve wijze voorhistorische en historische activiteiten beleven, zoals wol spinnen, graan malen en zich inleven in de prachtige sceneries.

geopend: 2009

opdrachtgever: Regionaal Archeologisch Museum Maaseik (België)

in samenwerking met: Donald Janssen Ontwerpers, Cultuurproject, Heijmerink Wagemakers, Teun Berserik, TimeMachine

werkzaamheden: ruimtelijk, grafisch, 3D, AV, fotografie

oppervlakte: 800m²

Soort: permanent