Museon – Geologie & Techniek

  • By buijn
  • Comments are off

  Tussen 2008 en 2011 heeft Karel Buijn vormgeving in samenwerking met Donald Janssen Ontwerpers gewerkt aan de inrichting van de thema-zaal ‘Geologie & Techniek’ in het Museon.

  Op de bovenverdieping van het door Wim Quist ontworpen gebouw bevinden zich meerdere thema-zalen van ca. 10×10 meter. Hier moest een uitnodigende educatieve inrichting komen met als thema Geologie (plaat-tektoniek, aardbevingen en vulkanisme) en de techniek die hiermee verband houdt.

  De strenge vierkante vorm van de betonnen zaal is doorbroken door een grote halfronde wand te plaatsen. Centraal hierin bevind zich een grote bol waarop beelden geprojecteerd worden van verschuivende aardplaten en een veranderende aarde. Deze beelden worden door de bezoeker gestuurd via een futuristische ‘astronautenstoel’.

  Aan het begin van de zaal staat een tafel met potten en pannen. Deze schud en rammelt soms plotseling heftig; de timing correspondeert met filmbeelden die de bezoeker ziet. Ook is zelf een aardbeving te veroorzaken door hard op een trilplaat te stampen. De uitslag is uit te lezen op een technisch apparaat.

  Verderop staat een cilindervormige ‘machine’ met een miniatuur vulkaan onder een glazen stolp. Door met een hendel te pompen wordt druk opgebouwd onder de vulkaan, de machine begint te trillen en rommelen, de drukmeters lopen op! Als de druk te groot wordt barst de vulkaan met een luide donder en spuwt materiaal uit.

  In het midden van de ruimte staat een interactieve wereldbol met interne projectie. Hierop is allerlei informatie helder en grafisch te zien over de aarde.

  Er is een spel om te leren hoe men naar aardolie boort, zowel op land als op zee, met alle nodige technieken van dien.

  In de laatste hoek is een theater voor de docenten van het Museon. Hier leren schoolklassen over de materie, krijgen echte vulkanische stenen te zien en volgen actuele TV beelden.


  Kijk rond (klik en sleep op de afbeelding hierboven)

  geopend: 2011

  opdrachtgever: Museon, Den Haag

  in samenwerking met: Donald Janssen Ontwerpers, Bruns, Shell

  werkzaamheden: ruimtelijk, grafisch, 3D, AV

  oppervlakte: 100m²

  Soort: permanent