« 1 van 2 »

Van 2002 tot 2004 heeft Donald Janssen Ontwerpers gewerkt aan een herinrichting van de Grote Synagoge. Karel Buijn vormgeving heeft hieraan meegewerkt.

 

Binnenkomend op de begane grond van de Grote Synagoge start de bezoeker met een tentoonstelling over de Joodse religie. De uitstraling is authentiek en warm door het gebruik van de synagogale (ruimtelijke) opstelling en natuurlijke materialen, zoals houten meubelen. Centraal staat de ‘biema’, een verhoog waar in de synagoge de rabbi en voorzanger staan. In het museum is een geabstraheerde vorm op deze plek gemaakt. Hierom heen staan banken, zoals gebruikelijk is in een synagoge. De meubels hebben een museale functie gekregen met vitrines, touchscreens en audio.

 

In het voorportaal is een interactieve projectie te zien. Hier kan de bezoeker door het gebouwencomplex van het museum (van oorsprong 4 losse synagogen) navigeren in verschillende tijden. Op deze manier is de sfeer van de oude interieurs, rijk ingericht met kroonluchters, kleden en meubels en met de originele kleuren, goed te ervaren. Meer hierover vind u hier.

 

Via de spiltrap gaat de bezoeker naar de vrouwengalerij. Hier wordt de geschiedenis van de joden in Nederland verteld. De opstelling is chronologisch en strakker, qua vormgeving en materiaalgebruik.

geopend: 2004

opdrachtgever: Joods Historisch Museum

in samenwerking met: Donald Janssen Ontwerpers

werkzaamheden: ruimtelijk, grafisch, 3D

oppervlakte: 2000m²

Soort: permanent